Oculenti : Lensontwerpen

U bekijkt uw lenzen natuurlijk al dagelijks van dichtbij. Tijd om ze eens van een afstand te bekijken. Want hoe steekt zo’n lens nou eigenlijk in elkaar? Ook interessant voor niet-lensdragers overigens. Kijkt u mee!

Een torisch lens is een lens die in twee onderling loodrechte richtingen twee verschillende sterktes heeft. Een van de lensoppervlakken heeft hierbij de vorm van een “kapje” (elliptisch) het andere oppervlak is sferisch. Torische lensvormen worden vooral toegepast bij astigmatisme.

De multifocale lens heeft een aantal ringen van verschillende sterkte. De overgang van de ene ring naar de andere verloopt vloeiend; je ziet de ringen niet.

Deze lens werkt volgens het alternerend principe, hetgeen wil zeggen dat bij het kijken in de verte de drager geen last heeft van het leesdeel en dat bij het lezen het vertedeel niet stoort. Een prismabalast zorgt er voor dat het leesdeel zich altijd onder in het gezichtsveld bevindt.

OZ is Optische Zone. Dit is het effectieve kijkgedeelte van de lens.

De lens wordt afhankelijk van de vorm van het oog op maat gemaakt. Hierbij kunnen de sterkte, de bolling, de optische zone en de totale diameter worden aangepast.

Oculenti: Medische Specialisten

De optometristen / contactlensspecialisten van Oculenti kijken vooruit. Voor een belangrijk deel richt Oculenti zijn inspanningen op medische toepassingen.