Oculenti : FAQ

Veel gestelde vragen:

De contactlensindustrie heeft hard gewerkt aan het verbeteren van de materialen en het ontwerp van de contactlenzen. Voor de zachte en de vormstabiele (zuurstofdoorlatende) contactlenzen zijn nu materialen beschikbaar met een uitstekend ademend vermogen. Een hoger ademend vermogen in combinatie met het lensontwerp en een goede aanpassing maakt een langere draagtijd mogelijk. Er zijn op basis van draagtijd globaal 3 typen contactlenzen te onderscheiden:

  1. Daily Wear. waarbij de lenzen alleen overdag gedragen worden met als maximale draagtijd 16 uur per dag.
  2. Extended Wear, waarbij de gebruiker de keuze heeft om de lenzen verlengd te dragen, bv gedurende een weekeinde of nachtdienst.
  3. Permanent Wear, waarbij de gebruiker de lenzen continu (dag en nacht) draagt. Deze laatste verdient een toelichting. Er zijn lenzen die geschikt zijn voor het permanent dragen gedurende 1 week. Andere fabrikanten claimen een veilige draagtijd van 30 dagen. Het is dus mede aan ons om u als gebruiker over deze soort lenzen te informeren en te wijzen op het verhoogde risico dat het permanent dragen van lenzen altijd met zich meebrengt. Wij informeren u uiteraard graag over de mogelijkheden van permanent wear lenzen en naar de condities (zoals de frequentie van de noodzakelijke controles) waaronder deze geleverd worden.

Er bestaan geen lezen waarmee het diepte zien geactiveerd kan worden. Het proces van dieptezien kan slechts in de eerste 6 levensjaren worden ontwikkeld en daarna niet meer.

Een vette aanslag op een contactlens is afkomstig uit de talgkliertjes van het ooglid. De aanslag kan vele oorzaken hebben:

  1. de lens is verouderd en door de slechtere bevochtiging van het lensoppervlak, hechten allerlei vormen van aanslag, waaronder talg zich makkelijker aan de lens.
  2. de vloeistof maakt niet afdoende schoon en elke vervuiling slaat neer op de reeds aanwezige aanslag.
  3. het ooglid is geïrriteerd als gevolg van een ontsteking of een allergische reactie.

Ja, dat is geen probleem. Let er wel op dat u de make-up pas aanbrengt nadat u uw lenzen ingezet heeft. Make-up en remover dienen op waterbasis te zijn.

Ja. Zelfs baby’s kunnen lenzen dragen. Dat gebeurt echter alleen als er een medische reden voor is. Oculenti is gespecialiseerd in het aanpassen van lenzen voor baby’s en jonge kinderen. Als iets oudere kinderen om cosmetische redenen de voorkeur geven aan lenzen, verdient het de voorkeur deze te laten aanmeten door een erkende optometrist/contactlensspecialist of een oogarts. Lees meer over lenzen voor baby’s en kinderen.

Dit kan in principe heel goed. Bij het gebruik van een bril naast vormstabiele lenzen, zal de scherpte van de bril echter wat kunnen variëren, naar gelang het aantal uren c.q. dagen dat de lenzen niet gedragen zijn. Vraag advies aan uw optometrist/contactlensspecialist als u lenzen regelmatig wilt afwisselen met een bril.

U kunt lenzen zo lang dragen als u wilt. Het dragen van lenzen is absoluut niet leeftijdgebonden. Het is wel belangrijk dat u uw lenzen goed onderhoudt en regelmatig op controle gaat bij uw optometrist/contactlensspecialist.

Zoals de namen al zeggen schuilt het verschil tussen vormstabiele en zachte lenzen vooral in de soepelheid van het materiaal. Zachte lenzen vormen zich naar het oog en zijn daarom -vooral in de gewenningsperiode- comfortabeler om te dragen. Vormstabiele laten echter meer zuurstof door dan zachte lenzen, gaan langer mee en zijn goedkoper in onderhoud. Oculenti specialisten bevelen ze dan ook van harte aan. Lees meer over de voordelen van harde lenzen.

Er wordt vaak verondersteld dat mensen op hogere leeftijd geen lenzen meer kunnen dragen. Wel is het zo dat ouderen tegen specifieke problemen aanlopen. Oculenti heeft ook voor deze doelgroep oplossingen in huis.

Oculenti is gespecialiseerd in het aanpassen van lenzen die specifiek geschikt zijn voor sporters. We vertellen u er graag meer over.

Wrijf niet in uw oog. Meestal zal het vuiltje door de extra tranenvloed vanzelf achter de lens vandaan spoelen. Gaat de irritatie niet spontaan over, haal dan de lens uit het oog en maak hem schoon met de schoonmaakvloeistof. Heeft u daarna nog lichte pijn, laat dan de lens een paar uur uit het oog.

Een lens kan onmogelijk achter het oog verdwijnen, omdat de oogleden door middel van een dun vlies, het bindvlies, aan het witte gedeelte van het oog vastzitten. Wel kan een lens door allerlei oorzaken (wrijven, huilen, etc.) verschuiven en soms onder of boven uw ooglid verdwijnen. De lens kan echter altijd makkelijk teruggevonden worden.

In het oog zijn lenzen in principe onbreekbaar, maar buiten het oog moet u er voorzichtig mee omgaan. Wanneer u een lens laat vallen, pak hem dan met een vochtige vinger of een zuigertje op, maar verschuif hem nooit over een harde onderlaag.

Het is beter om niet te douchen terwijl u uw lenzen draagt. Zet ze bij voorkeur na het douchen in, of doe ze voor het douchen uit.

Uw contactlenzen zijn gemaakt van kwetsbaar materiaal. Om er zo lang mogelijk plezier van te hebben, moet u er voorzichtig mee omgaan. U kunt uw lenzen het beste verzorgen volgens de door uw optometrist/contactlensspecialist aanbevolen reinigings- en bewaarmethode. Oculenti heeft hiervoor een breed scala aan producten in huis die u zonder extra kosten thuis kunt laten bezorgen.

Het is beter om niet te zwemmen met lenzen in. Dat geldt voor zowel vormstabiele als zachte contactlenzen. De reden hiervoor is echter verschillend. Vormstabiele contactlenzen drijven min of meer op de traanfilm, en kunnen in een waterige omgeving gemakkelijk uit het oog spoelen. Vanwege deze hogere verlieskans is het dus niet verstandig om ze tijdens het zwemmen in te houden. Bij zachte lenzen ligt dat wat anders. Die zijn veel groter en worden daardoor niet zo gemakkelijk uitgespoeld. Zachte lenzen zijn echter door hun hoge watergehalte een soort spons en nemen daardoor allerlei ongerechtigheden (micro-organismen) uit de omgeving (zwemwater) in zich op. Hierdoor neemt de kans op infectie van het oog toe. Zelfs bij het gebruik van een zwembrilletje is het niet eenvoudig om te voorkomen dat de lenzen in contact komen met het water. De lenzen uithalen voor het zwemmen is dus de veiligste optie. Waar het gezien de omstandigheden noodzakelijk is om contactlenzen te dragen tijdens het zwemmen – bijvoorbeeld bij topsporters (wedstrijdzwemmers en waterpolo) – is het mogelijk om bij Oculenti lenzen aangemeten te krijgen die hiervoor beter geschikt zijn. Deze contactlenzen dragen uitermate comfortabel en de kans op verlies is nihil.
Ik wil graag meer weten over lenzen voor sporters.

Lenzen zijn niet bedoeld om mee te slapen. Mocht u toch in slaap vallen met uw lenzen in, let dan de volgende ochtend na het ontwaken goed op of de lenzen nog bewegen op het oog tijdens het knipperen. Is dit het geval dan kunt u de lenzen eruit halen. Zo niet, dan is het nodig eerst een paar druppels inzetvloeistof in het oog te druppelen. De lens zal dan weer voldoende beweeglijk worden en is na ongeveer 10 minuten gemakkelijk uit te nemen. Geef uw ogen vervolgens een dag rust.

Oculenti: Vestigingen

Voor advies en al uw vragen