Oculenti : Keratoconus
Het woord ‘keratoconus’ is afgeleid van het Griekse woord ‘Keratos’ (van hoorn, ofwel hoornvlies) en het Latijn ‘Conus’. Bij een keratoconus wordt het hoornvlies meestal centraal (of iets lager) iets dunner en puilt uit in de vorm van een kegel. De kegelvorm is vaak asymmetrisch. (de bolling bevindt zich dan net onder het centrum van het hoornvlies.
Het hoornvlies is opgebouwd uit collagene vezels en geven het structuur en stevigheid. Bij keratoconus is de stevigheid van het hoornvlies verminderd waardoor het hoornvlies naar voren gaat uitpuilen.
De aandoening keratoconus
Keratoconus is een aandoening die bijna altijd beide ogen aantast, maar meestal is er verschil in de ernst tussen beide ogen. De aandoening is langzaam progressief en ontstaat meestal rond de puberteit. Daarna ontwikkelt het in een periode van 10-20 jaar verder en wordt progressieve keratoconus genoemd. Een keratoconus is vanaf een leeftijd van ongeveer 45 jaar nauwelijks progressief meer en het ziekte proces zal stabiliseren.
Keratoconus komt in ongeveer 0,05% van de bevolking voor en kent verschillende stadia van beginnende tot ernstige keratoconus. In deze stadia kan het zicht dermate verschillen, echter met speciale medische aangepaste contactlenzen goed te corrigeren.
Klachten bij keratoconus
In de beginfase van de aandoening neemt het “regulaire astigmatisme” toe; de cilinder in de bril neemt dan in korte tijd toe. Ook de bijziendheid neemt toe (meer min), doordat het hoornvlies uitpuilt en boller wordt. In de volgende fase wordt het hoornvlies onregelmatig ( “irregulair astigmatisme“ ) en is niet meer goed te corrigeren met een bril.
Oplossing
Bij deze aandoening kunnen onze scleralenzen een uitkomst bieden.
Voor meer informatie over onze medische toepassingen kunt u altijd contact opnemen met een Oculenti optometrist/contactlensspecialist bij u in de buurt.
Oculenti: Medisch specialisten
De optometristen / contactlensspecialisten van Oculenti kijken vooruit. Voor een belangrijk deel richt Oculenti zijn inspanningen op medische toepassingen.